Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találja. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk. Elfogadom
Keresés

Úti cél / szálláshely neve:


Felnőtt

Gyermek

További keresési opciók

Csatlakozz hozzánk!
Hírlevél
EUB utasbiztosítás

Felelős turistákat Velencébe!

Velence Európa egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja. Az észak-olaszországi kisváros reneszánsz épületeit, szűk utcácskáit, és a város minden apró zugát művészet és történelem hatja át. Velence képeslapokra illő városképét azonban a helyiek már kevésbé élvezhetik, mint az idelátogató turisták: a lagúnák városa ugyanis annyi látogatót fogad naponta, mint ahányan a városban élnek. Ez az arány szinte élhetetlenné teszi a várost az ott lakók számára.

 

 

Nem csak a tömeg, hanem a gyakori forgalmi dugók, a szemetelés, a zaj és a drágaság is zavarja a velenceieket. A turizmussal összefüggő problémák miatt sok velencei dönt úgy, hogy elhagyja Európa egyik legszebb és legkülönlegesebb városát.

 

 


Velencét azonban az olasz szó, az itt élők kultúrája és szokásai teszik igazán élő és szerethető várossá. Mi, turisták sokat tehetünk azért, hogy a helyiek is jobban érezzék magukat városukban, és ez által Velence megőrizhesse olaszos báját. Tekintsünk úgy a városra, mintha mi is annak lakói lennénk! Velence tulajdonképpen egy szabad égbolt alatt épült múzeum, hiszen minden épület, utcácska és híd egy-egy műalkotás.

 

 

A szemetelés kerülése tehát ugyanolyan fontos az egész város területén, mint bármely galériában. Csomagolt szendvicseink elfogyasztásához is inkább egy parkot válasszunk, mint a monumentális Szent Márk teret. Igyekezzünk, hogy ne járuljunk hozzá a turistáktól nyüzsgő városban uralkodó hangzavarhoz sem. A szűk, kanyargó utcákon valamint a hidakon könnyen alakul ki gyalogos forgalmi dugó, ezért próbáljunk meg mindig az út jobb oldalára sorolni, és hagyjuk szállásunkon nagyméretű hátizsákjainkat is.

 

 


Mint minden nép, az olaszok is nagyra értékelik, ha a külföldi látogatók nyelvükön szólalnak meg. Az éttermi rendeléshez vagy útbaigazítás kéréséhez például megpróbálhatunk elsajátítani egy-egy olasz kifejezést, amivel némi plusz izgalmat és sikerélményt is csempészhetünk velencei tartózkodásunkba.

 

 

Amikor ebédünk vagy vacsoránk helyszínét megválasztjuk, vegyük figyelembe, hogy nem csak a város központjában lévő, nyüzsgő éttermek nyújtanak igazán minőségi szolgáltatást. Kipróbálhatjuk az eldugottabb utcácskákban lévő, családi vállalkozásként működő kis pizzériákat is, ahol az autentikus olasz ízeket mérsékeltebb áron érhetjük el, és a tömeget is elkerülhetjük. A Ristorante Diana, a Vini da Gigio, az Ai Barbacani csak néhány azok közül a kisvendéglők közül, amelyeket elégedett vendégek dicsérnek világszerte.

www.adriaonline.hu - A napos oldal!