Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találja. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk. Elfogadom
Keresés

Úti cél / szálláshely neve:


Felnőtt

Gyermek

További keresési opciók

Csatlakozz hozzánk!
Hírlevél
EUB utasbiztosítás

Némó nyomában...

Történelmet tanulni nem kizárólag a tankönyvekből tudunk, régmúlt idők kincseit pedig nem csak a múzeumokban találhatjuk meg. Horvátország rengeteg olyan történelmi csodát tartogat nekünk, amit egy hagyományos nyaralás keretein belül ritkán van módunk felfedezni. Amennyiben azonban tudjuk, hogy hol kell keresni azt, ami az évek során elkopott, akkor olyan élményekben lehet részünk, amik egy életre meghatározzák a viszonyunkat a tankönyvek fekete-fehér papírlapjaival.
 A tenger már önmagában számtalan élményt tartogat minden pihenni vágyó turistának, de az igazi szépségét csak akkor látjuk meg, ha a mélyére nézünk. Az Adria a világ egyik leggazdagabb tengere, csak a horvátországi szakasz több mint 15000 hajóroncsot és legalább 1500 víz alatti barlangot és hasadékot rejt magában. A Horvátországra jellemző változatos tájak a víz alatti világban hatványozottan észlelhetők, ugyanis nem kizárólag a tengeri állat- és növényvilág kiemelkedő ezen a vidéken, hanem az zátonyra futott majd elmerült repülőgép- és hajóroncsok is könnyedén megközelíthetőek és felfedezhetőek a kristálytiszta tengervízben.
 Az isztriai- félsziget méltán népszerű üdülőhelynek számít a turisták körében, ám kevesen tudják, hogy a tenger mélye 1914 óta rejti a Baron Gautsch személyszállító komp roncsait. A bátorlelkű búvároknak lehetőségük van beúszni a 30 méter mélyen konzerválódott roncs belsejébe is. Hasonló kalandos lehetőségeket rejt a tenger Cres szigeténél, ahol a Lina kereskedelmi hajó roncsait tekinthetjük meg 55 méter mélyen a tenger fenekén. A második világháború is hagyott emléket a mélytengeri búvároknak, Peljesac-félszigetnél egy S57-es torpedóhajót 1944-ből, míg Dubrovnyiknál egy aknára futott kereskedelmi hajót nyelt el a tenger 1943-ban.
A kezdő búvárokra is számtalan felderítetlen víz alatti csoda vár a Horvát partoknál. A hajóroncsvadászok a Margarina zátonynál egy elsüllyedt hajóroncs közé tudnak beúszni, ahol mindössze öt méter mélyen már víz alatti oszlopok és amforák útvesztőiben találhatják magukat, míg Rasip- és a Stambedar szigetén egy sziklafalra felkúszó élővilág csodái tárulnak elénk.
Az ifjú titánoknak a legizgalmasabb felfedezendő területet a Susac tengeri tó nyújtotta lehetőségek jelenthetik, ahova egy rövid alagúton keresztül lehet eljutni, ami csak a nyílt tengerről közelíthető meg. A víz alatti barlangok szerelmesei Bisevo partjainál találhatják meg számításaikat a Kék barlang bebarangolásával, ami félig vízben, félig szabadon van, nevét pedig a beszűrődő fény által megalkotott természeti képről kapta.
 Igazi kincseket lehet találni Horvátország partjainál, azonban mindenképp javasolt körültekintően eljárni mielőtt elmerülünk a mélységekben. Érdemes felkeresni a bejegyzett búvárközpontokat, és a segítségükkel felfedezni a tenger titkait, ahol akár vezető kíséretében, biztonságos körülmények között próbálhatjuk ki magunkat.

www.adriaonline.hu - A napos oldal!

KAPCSOLÓDÓ SZÁLLÁSOK: