Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találja. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk. Elfogadom
Keresés

Úti cél / szálláshely neve:


Felnőtt

Gyermek

További keresési opciók

Csatlakozz hozzánk!
Hírlevél
EUB utasbiztosítás

Vinodol rózsája megérint…

Novi Vinodolski a Kvarner-öböl partján fekvő barátságos, meseszép város, többnyire csak Noviként emlegetik. Az 5300 lakosa van, Rijekától kb. 50 kilométerre, délre található. Hangulatos óvárosa, bájos sikátorai, meseszép tengerpartja és pezsgő kulturális élete garantáltan rabul fog ejteni!
 Augusztus közepén, pontosabban 10-17.
között különösen érdemes ide látogatni, szusszanni és töltekezni egy jót, még az ősz beköszönte előtt! Novi ugyanis minden évben, július-augusztus folyamán hagyományőrző programokkal várja a városba érkezőket. A Vinodol Nyári Esték Fesztivál alkalmával klasszikus, népi és popzenei előadásokat hallgathatunk meg. Horvátország minden részéről, és külföldről is érkező vicces, érdekes jelmezeket viselő előadók felvonulása és zenélése felejthetetlen élményt nyújt. A színes sokadalom vidám jelmezekbe öltözve végigvonul az egész városon!
 A szájhagyományoknak köszönhetően Novi Vinodolski lakossága között a mai napig fennmaradt egy történet. Ezek szerint, a minden évben megrendezett szüretben az ottani fiatalok is részt vettek, miközben árgus szemekkel figyelték, hogy melyik leány a legszorgalmasabb. A szüret befejeztével megválasztották a szüretelő leányok közül a legszebbet és a legszorgalmasabbat, és az ő fejére került a szőlőkorona. A sikeres szüret megünneplése ilyenkor a megválasztott leány tiszteletére történt. A vinodoliak úgy döntöttek, hogy felújítják ezt a szép hagyományt, és a Nemzetközi Nyári Karnevál keretében megünneplik Vinodol rózsáját! Egy korszerűsített változattal minden évben felidézik a térségük múltját.
 Ha részt veszünk az ünnepségen, eredeti ősi finomságokat lakmározhatunk, végigkóstolva a helyi gasztronómia remekeit, az egészség jegyében vásárolhatunk különféle biotermékeket, sőt, különböző népi táncokat csodálhatunk meg (ha ügyesek vagyunk akár meg is tanulhatjuk) és kellemes aláfestésként a tamburások zenéjére szürcsölhetjük a talán a legismertebb horvát bort, a dignac-ot. Novi azonban nem csak szépsége, de történelmi emlékeinek gazdagsága miatt is vált a Kvarner-öböl egyik legkedveltebb üdülővárosává.
 Ha már úgyis itt vagyunk, látogassuk meg az egykori piactéren álló XV. Századi Szent Fülöp és Jakab-plébániatemplomot. 36 méter magas hófehér, impozáns harangtornya a város lakóházai fölé magasodik, a város jelképe. A város főutcája, a Korzó, hangulatos vendéglátóhelyekkel várja a turistákat. A sétányt az egyik legszebb adriai főutcának tartják. Az ejtőzésre és nap barnította színre vágyóknak jó hír: Novi Vinodolski több kiépített stranddal is várja a fürdőzőket. A part jellemzően kavicsos, de helyenként homokos szakaszokkal is találkozhatunk. A vízi sportok kedvelői szörfözhetnek, vízisízhetnek, akár búvárkodhatnak is. Aki szereti a pezsgést, a különleges élményeket, ne felejtse otthon magát!

www.adriaonline.hu - A napos oldal!

KAPCSOLÓDÓ SZÁLLÁSOK: