Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találja. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk. Elfogadom
Keresés

Úti cél / szálláshely neve:


Felnőtt

Gyermek

További keresési opciók

Csatlakozz hozzánk!
Hírlevél
EUB utasbiztosítás

Ladja maratón – egy különleges hajóverseny

Dubrovnik fantasztikusan gazdag történelemmel és kulturális örökséggel rendelkező városa a szokványos nyári fesztivál programokon túlmutatóan is érdekes programokkal várja az ide érkező turistákat. Ha szeretnénk belekóstolni a horvát hagyományok és történelem egy szeletébe, akkor augusztusban is érdemes az irányt Dubrovnik felé venni!
 Dubrovnik városának sorsa születésétől kezdve összefonódott a tengerével és a Neretva folyóval. Létrejöttét is a tengernek köthető, hiszen egy sziklazátonyon alapították meg a majdani Dubrovnikká növekedő települést a hetedik században. A középkorban felemelkedését és meggazdagodását is a környező vizeknek, a sikeres tengeri kereskedelemnek köszönhette. Ekkor vált világszerte ismertté a dubrovniki hajóépítés is. A reneszánsz idején korának egyik legnagyobb hajóflottával rendelkező városa volt. Dubrovnik napjainkban is fontos kereskedelmi központ, és a turizmus mellett egyéb fő bevételi forrásai a hajóépítés valamint a halászat. Így hát nem csoda, hogy a tenger, a várost átölelő Neretva folyó és a hajózás évszázadok óta főszerepet tölt be Dubrovnik életében.
 Ennek a különleges kapcsolatnak a megünneplésére rendezik meg minden évben a Ladja maratónt, ami egy igen különleges hajóverseny. A ladja egy tradicionális horvát hajótípus, melyet anno, még a 18-19. században a Neretva és mellékfolyóin történő közlekedésnél alkalmaztak. Története azonban még ennél is régebbre nyúlik vissza, eredetileg a Neretva kalózainak hajói voltak a ladják, akik ezeken utazva riogatták és fosztogatták a folyóparton élőket. A kalóz éra végeztével a vékony, fából készült hajókat nem csak a kereskedelemben használták szállításra, hanem fontos szerepet töltöttek be a vízi esküvőkön és temetéseken is. Dubrovnik városában a ladja ugyanakkora jelentőséggel bír, mint Velencében a hírneves gondolák.
 A Ladja maratont 1998 óta rendezik meg a Neretva folyón, minden évben augusztus második szombatján. Ez a legnagyobb amatőr sportverseny egész Horvátországban manapság, közel hatszáz résztvevő nevezett az idei évben is. A hajók legénysége minimum 12 maximum 18 főből áll. Az eseményen csak tradicionális ladja hajókkal lehet nevezni és indulni, nem ritka, hogy akár kétszáz éves hajókat újítanak fel és tesznek vízre a verseny kedvéért. A futam távja 22 kilométer, a Metkovic-i főhídtól indul a mezőny, hogy a végén a Ploce kikötőbe érkezzen meg. A jellemzően helyiekből vagy környékbeliekből álló versenyzők átlagosan 2-3 óra alatt teljesítik a távot.
 Kétségkívül a rendezvény legemlékezetesebb pillanata a hajók vízre bocsátása és a start, amikor fantasztikus látványt nyújtva feszülnek neki a távnak a mezőny résztvevői. Minden hajón van egy dobos is, így a harmincnál is több hajón egyszerre hangzik fel a dobszó, ezzel bíztatván az evezősöket. A Ladja maratón az évek során egy hagyományőrző sportrendezvényből igazi turisztikai eseménnyé nőtte ki magát, nem ritka, hogy akár 50 000 néző is követi a verseny állását. Sokan a partról figyelik a maratónt, mások vonattal vagy autóval követik a hajókat. Az igazán merészek pedig akár vízre is szállhatnak és hajóról vagy egyéb vízi járműről szemlélhetik a ladják futamát. A Ladja maratón egy igazán különleges és hangulatos szórakozást kínáló esemény, így ha Dubrovnikban töltjük vakációnkat augusztus második hétvégéjén, feltétlenül érdemes ellátogatnunk rá!

www.adriaonline.hu - A napos oldal!

KAPCSOLÓDÓ SZÁLLÁSOK: