Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találja. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk. Elfogadom
Keresés

Úti cél / szálláshely neve:


Felnőtt

Gyermek

További keresési opciók

Csatlakozz hozzánk!
Hírlevél
EUB utasbiztosítás

Ókor a Diocletianus palotában

Az augusztus ismét mozgalmasan telik majd a Horvátországba látogató turistáknak. Augusztus 16 és 19 között rendezik meg Dalmácia fővárosában, Splitben, a Diocletianus napokat, amivel a város első ismert lakójára emlékeznek. A rendezvény a nevét Diocletianus római császártól kapta, aki i.sz. 3. században fedezte fel települést. Saját tiszteletére emelt az öböl partján egy hatalmas palotát, hogy elvonulhasson a világ kíváncsi szemei elől.
 Split városa, az új császárról, egy tíz napos fesztivál keretein belül emlékezett meg. A település lakói ilyenkor tógába bújva vonultak végig a városon, fejükön babérkoszorúval, hogy együtt mulassanak a különböző szórakoztató, kulturális programokon.
Máig megmaradt a fesztivál múlt idéző hangulata. Augusztus 16-án Split városának lakói ismét magukra öltik tógájukat és babérkoszorúikat, hogy egy ilyen nagy volumenű rendezvénnyel hívják fel az odalátogató turisták figyelmét városuk 1700 éves múltjára. Ilyenkor a városka szűk utcáit és a tengerpartot is birtokukba veszik az ókori ruhákba öltözött városlakók, akik három napon keresztül élvezhetik az igazi mediterrán, nyári utcafesztiválok hangulatát. A turisták beilleszkedését segítik az utcai mutatványosok és zenészek, akik megteremtik az ókor hangulatát a palota falai között.
 A Diocletianus napok során a város kulcsa újra a császár és a felesége kezébe kerül. A tógába és tunikába bújt járókelők ezeken a napokon csoportosan sétálgatnak a város falai között, a tengerparti sétányokon pedig hagyományos ókori lovas fogatok vonulnak, míg a sikátorokat a római konyha fenséges fogásainak illata tölti be. Mialatt mi elmerülünk az ókor nyüzsgésében, addig Diocletianus császárt és udvartartását a fogatokkal a Peristilhez szállítják, hogy a császár elmondhassa népéhez intézett szavait.
 Annak ellenére, hogy a 21. századra már a város lakóinak mindennapi szokásai és hagyományai is jelentősen átalakultak, még máig is élnek életvitelszerűen a több mint 1700 éves Diocletianus palotában. Világszinten is különlegesség, hogy a palota falai között a mai napig is lakások vannak. Kiváló akusztikájának és felépítésének köszönhetően a palota termei és pincéi napjainkban is gyakran adnak otthont különböző rendezvényeknek, Diocletianus esteknek vagy hangversenyeknek.
A nyári szezon alatt azonban nem csak koncerteknek és fesztiváloknak szolgál kiváló terepet a palota, hanem szuvenír árusok, kávézók és éttermek is helyet kapnak az alagsorban és a teraszokon, hogy egyszerre élvezhessük a mediterrán éghajlat hűsítő fuvallatait, a végelláthatatlan tenger lenyűgöző látványát, és a konyhákból kiszállingózó ételek ínycsiklandó illatát.

www.adriaonline.hu - A napos oldal!

KAPCSOLÓDÓ SZÁLLÁSOK: