Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találja. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk. Elfogadom
Keresés

Úti cél / szálláshely neve:


Felnőtt

Gyermek

További keresési opciók

Csatlakozz hozzánk!
Hírlevél
EUB utasbiztosítás

Fedezd fel velünk Catullus barlangját…

A festői Olaszország nem csak csodás tengerpartokkal, gyönyörű természeti tájakkal büszkélkedhet, hanem számtalan kulturális látnivalóval is, amelyek közül jó néhányat izgalmas rejtélyek vesznek körül. A Garda-tó mellett fekvő Sirmionéban találjuk Itália egyik legizgalmasabb – és legbizonytalanabb – eredetű ókori látványosságát, amely a Grotte di Catullo nevet viseli. Az olasz kifejezés fordítása: Catullus barlangja.
 Ez az elnevezés a modernkori archeológusok számára számos kérdést vetett fel, az építmény ugyanis, amelynek romjait ma is láthatjuk, valaha fürdő lehetett, és semmiképpen sem barlang. A kérdés, hogy az építménynek valóban lehetett-e köze Catullushoz, szintén felmerült a kutatókban: az bizonyos, hogy a római költő valóban tartózkodott Sirmionében élete adott szakaszán, az azonban kétséges, hogy a romok is abból a korszakból datálódnak-e. A költő i.e. 54-ben hunyt el, az épület pedig minden bizonnyal i.e. 150 körül keletkezett.
 


A rejtély magyarázata pofonegyszerű is lehet: mivel a helyiek fejében Catullus személye Sirmionéhoz kapcsolódott, az omladozó épületmaradványok pedig valóban barlanghoz is lehettek hasonlatosak, a romok Catullus barlangjaként vonultak be a köztudatba. A régészek többségének meggyőződése szerint a romok valójában egy fürdő maradványai, amely egykor gyönyörű, elegáns építmény lehetett.
 A rejtély izgalma mellett a romokat körülvevő táj szépsége is vonzza a turistákat a Grotte di Catullohoz. A római kori maradványok mellől csodálatos kilátás nyílik a Garda-tóra, valamint ciprus- és olajfák sokaságára. A látvány lenyűgöző, a helyszínhez fűződő rejtélyek pedig igazán izgalmassá teszik a Grotte di Catullo meglátogatását.
 A romok a Sirmione félsziget csúcsán helyezkednek el, kellemes sétányira a történelmi óvárostól (a Piazzale Orti Manarát kell keresnünk). Az ókori romok mellett kis múzeum is létesült, amely részletesen bemutatja a rejtélyes épület történetét és eredetének lehetséges verzióit.
 


 

A Grotte di Catullo igazi kulturális csemegét ígér látogatóinak: történelmi érdekességek és egy igazi rejtély vár arra, hogy felfedezzük, a szépséges kilátás pedig tovább fokozza a ránk váró feledhetetlen élményt.

www.adriaonline.hu - A napos oldal!