Legfrissebb írásaink:
Hála a gyors autópályának a gyönyörűséges Adria pár órán belül elérhető. A legtöbb utazót a tenger vonzza, vannak, akik szigeteket szeretnének felfedezni, vagy hegyeket szeretnek megmászni, mások viszont a kulináris élvezetet hajszolják.
Természetesen akkor lehet teljes egy nyaralás, ha mindenbe belekóstolunk.
Felgyorsult világunkban már nem tartjuk fontosnak a részleteket, lassan a nyaralást is elvégzett feladatként éljük meg. Utazás, napozás, fürdés, utazás. Nem vesszük észre a körülöttünk lévő környezet szépségeit, mellőzzük az embereket, akik kiszolgálnak bennünket, gyorséttermek azonos ételeit esszük. Tegyük félre nyelvi gátlásainkat, lassítsunk egy kicsit, legyünk bátrak, ismerkedjünk, próbáljunk ki helyi ételeket, italokat, meglepő élményekben lehet részünk. Sorozatunkban megpróbálunk felkutatni érdekes, újszerű vagy hagyományos adriai recepteket. Nem törekszünk a teljességre, inkább az ízek sokszínűségét keressük.
A horvát gasztronómiát alapjaiban formálja az Adria. A halételekben gazdag konyha igen sok eleme olasz, de felfedezhető a magyar, illetve a görög, török hatás is. Az Adria partjának a hosszússága biztosítja az ételek sokasságát és sokszínűségét. Megtörténhet, hogy egyfajta ételnek különböző helyeken, különböző neve van, de ugyanúgy egy elnevezés nem mindig takarja ugyanazt az ételt. Minden horvát régió, ugyanígy az Adria minden egyes tájrésze is, számos egyedülálló és érdekes ínyencségeket kínál.
Bármerre is járunk, nem jelenthet gondot egy kellemes esti séta után megvacsorázni egy hangulatos tengerparti vendéglőben, ahol csak egy karnyújtás választ el a tengertől. Azt sem fogjuk megbánni, ha időt szánunk arra, hogy elhagyjuk a szálláshelyünket és barátságos családi éttermeket kutassunk fel.
Kóstoljunk meg először is egy klasszikust! Kizárólag húsimádóknak!
A csevapcsicsa tipikus balkáni étel, Horvátországban, Boszniában, Szerbiában nemzeti eledel, de Romániában is nagy kedvenc, itt micsnek nevezik. Ajánlott bárhol kipróbálni, legyen az a tenger partja, az autópálya mentén a parkolóban, eldugott hegyi utak családi étkezdéjében.
Komoly viták témája az igaz csevapcsicsa receptje. Az alaprecept valójában vegyes húsból készült fűszerezett fasírt. Ezek után, természetesen sok variáció lehet ízlésünktől függően.
Mit kell tudnunk, ha ki akarjuk próbálni?
Három fő összetevőből áll: hús, só, bors. A hús jó esetben zsírosabb marha (leginkább marhanyak) és zsírosabb disznó (leginkább lapocka) keveréke, esetleg birka. Szerintem ne hagyjuk ki, még ha nehéz is beszerezni, ettől lesz igazán különleges az íze. Érdemes kétszer ledarálni, hogy minél finomabb, puhább legyen. Nagyon fontos a húsok aránya, ez által lehet egyedit varázsolni az alapreceptből. Szerintem az 50% marhahús, 25% birkahús 25% sertéshús kiegyensúlyozott arány.
A Balkánon minden nagyobb üzletben, hentesnél meg lehet vásárolni a keveréket, szépen kiadagolva, sütésre készen.
Opcionális összetevő egy egészen kevés, csipetnyi szódabikarbóna, ami puhítja a húst. Egy kg húshoz egy púpos mokkáskanálnyi szódabikarbóna szükséges, ezáltal a vagdalt lazább, puhább és omlósabb lesz. Az egy dl ásványvízzel összegyúrt masszából apró kolbászkákat formázunk.
A csevapcsicsa akkor az igazi, ha roston sül. A vaslap esetleg szóba jöhet, forgalmas éttermek így sütik, viszont az olaj és a serpenyő kizárt. Akkor lesz igazán finom, ha lassan sütjük, gyakran forgatjuk, 10-15 perc készre sül. Kissé ruganyos és kemény az állaga.
A csevapcsicsát jellemzően apróra vágott vöröshagymával és ajvárral tálalják az Adria partján, a románok mustárral szeretik. A hagyma sokkal finomabb, ha tejfölösen tálaljuk: az apróra vágott hagymát megsózzuk, és jó sok tejföllel összekeverjük. Szerintem a sült krumpli kötelező köret.
A boszorkánykonyha megemlít egy-két titkos összetevőt, mint a fokhagyma vagy a borsikafű. Ízlés dolga…