Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találja. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk. Elfogadom
Keresés

Úti cél / szálláshely neve:


Felnőtt

Gyermek

További keresési opciók

Csatlakozz hozzánk!
Hírlevél
EUB utasbiztosítás

Kalandozz velünk a szentjánoskenyérfák szigetén!

A szállás lefoglalása után autóval vágtunk neki az útnak július végén, hogy eltölthessünk kettesben egy csodás hetet Vis szigetén.
Splitnél szálltunk kompra, bő kétórás hajóút után érkeztünk meg Horvátország legnyugatibb szigetére (40 km-re van a szárazföldtől). Vis városánál tett le bennünket a hajó, innen átautóztunk a sziget másik városába, Komizara. Ebben a festői kisvárosban volt a szállásunk egy emeletes ház kétszobás, hallos, konyhás, fürdőszobás apartmanjában.

 


Vis szigetén nem a turizmus a fő irányvonal, ezért nincsenek hangos szórakozóhelyek és nagy szállodák. Van viszont hangulatos öblöcskékkel tagolt tengerpartja, melynek mentén számtalan eldugott öböl és strand található pl. Gusarica. A nyaralásunk alatt sokat napoztunk, fürödtünk itt. Tiszta és gyönyörű a tengerpartja, a legtöbb helyen kavicsos. A helyiek kedvesek, az árak közepesek. A sziget a számtalan védett horgonyzóhely miatt a vitorlázók körében is népszerű.

 

 


Sok a füge, a pálmák, a kaktuszok, az agávék és más délszaki növények vadon teremnek. A természet érintetlen oázisa! Rengeteg a szentjánoskenyérfa. A fa latin nevéből- ceratonia siliqua -, pontosabban a cerat szóból ered a ’karát’ kifejezés, mivel a fa magjai grammra egyforma súlyúak, ezért régen az ékszerészek mérésre használták!

 

 

A sziget lakosai halászok és szőlőtermelők, így számtalan szőlőültetvény található a szigeten. Vis borai a világ legjobbjai közé tartoznak: a vörös opol, a plavac, és a fehér vugava. Az egész Adrián szinte sehol sem készítik el olyan ízletesen a halat és a homárt, mint itt, hiszen ezek még mindig a régi, híres visi halászok receptje alapján készülnek.

 

 


A szigettől öt kilométerre található egy apró szigetecske, a Bisevo-sziget, melynek nevezetessége a Modra Spilja, a Kék barlang. Kishajóval lehet meglátogatni, kb. fél órás hajóút. A barlangnak két bejárata van, egy kicsi a víz felett, egy másik a víz alatt. Délelőtt a Nap az alsó nyíláson süt be a tengeren át, és a sugarak csodálatos, kékes-ezüstös fénnyel világítják meg a barlang falát. Lélegzetelállító látvány!

 

 

Érdemes megnézni Komizan, a strand mellett álló „Gospa ad Gusarica” (kalózoktól védő Miasszonyunk) templomot és a bencés kolostort, ill. a kikötőnél lévő tengerészeti-hajózási múzeumot, Vis városában a Szent Jeromos templomot. Van még egy különleges hely Vis-en a katonai bázis, mára már bezárták, mert veszélyes, taposó aknákat rejt a földje.
Összefoglalva, Vis szigete szép és különleges hely, a szárazföld és a tenger szerelmeseinek egyaránt nyújt látnivalókat. Különösen azok számára lehet vonzó e nagy múlttal rendelkező sziget, akik a rohanó világunkból egy kis nyugalomra, egyszerűségre, föld- és emberközelségre vágynak.

www.adriaonline.hu - A napos oldal!