Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találja. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk. Elfogadom
Keresés

Úti cél / szálláshely neve:


Felnőtt

Gyermek

További keresési opciók

Csatlakozz hozzánk!
Hírlevél
EUB utasbiztosítás

Hurrá, irány Horvátország - Gyakorlati tanácsok!

Mikor végre eljön a várva-várt nyaralás ideje, az embernek át kell rágnia magát néhány gyakorlati kérdésen és akadályon, mint a csomagolás és az utazás. Ezekhez szeretnénk egy kis segítséget nyújtani, hiszen minél gördülékenyebben mennek az előkészületek, annál felhőtlenebb lesz a pihenés. Horvátországba készülők, figyelem!

 Hogyan jussunk el Horvátországba?


Magyarország felől több útvonal is rendelkezésünkre áll. Barcs, Beremend, Berzence, Drávaszabolcs, Letenye, Udvar, mint közúti átkelőhelyek, 1-2 óra alatt elérhetők az ország szinte bármely pontjáról. Ha vonattal indulunk útnak, Gyékényes, Magyarbóly és Murakeresztúr a lehetséges határátkelők.
Magyar állampolgárok útlevél helyett utazhatnak személyi igazolvánnyal is. Ez érvényes a kiskorúakra is. Magyar állampolgárok Horvátországba beutazhatnak a kártya alakú, fényképes ideiglenes személyi igazolvánnyal is.
Házi kedvencek bevitele útlevél, mikrochip és állatorvosi igazolás felmutatásával lehetséges, arról, hogy a kutya/cica/vadászgörény egészséges, és megkapta a megfelelő oltásokat.

 


Mit vigyünk magunkkal, és főleg mennyit? Horvát vámszabályok!


Minden határátkelőhelyen számolnunk kell bizonyos vámszabályokkal, amelyek összhangban vannak az Európai Unió országainak előírásaival.
A Horvát Köztársaságba személyenként 1000 kuna értékben vihető be vámmentesen áru. Ez mindenféle árura vonatkozik, beleértve az élelmiszereket is. Élelmiszerekből és italokból az Európai Unió tagországaiból érkező turisták az említett 1000 kunás értéken belül vámmentesen vihetnek be személyenként 10 kg állati eredetű élelmiszert (húst, húskészítményeket, tejet, tejterméket, és ide értendő a kutya- illetve macskaeledel is!). Zöldségből és gyümölcsből legfeljebb 5 kg vihető be. Burgonyát viszont nem lehet bevinni, így a sült krumpli rajongóinak a helyszínen kell majd beszereznie az alapanyagot.
Továbbá 17 év feletti személyek vámmentesen bevihetnek tömény szeszből 1 litert, vagy 22 %-nál kisebb alkoholtartalmú szeszes italból 2 litert; 2 liter bort, 200 szál cigarettát vagy 250 g dohányt.
Gyógyszerből egy hónapra való mennyiség vihető be a megfelelő orvosi igazolással.

 Horvát kunából személyenként maximum 2000 HRK vihető be, illetve hozható ki, míg más valutákból korlátlan mennyiség, azzal a kikötéssel, hogy a 10.000 euro érték feletti valuta bevitelét be kell jelenteni a határátlépéskor.

Azok, akiknek nincs elvámolni való árujuk, belépéskor választhatják a zöld sávot, egyébként a piros sávon kell belépni. Az áruk értékének igazolására felmutathatók a vásárláskor kapott számlák.

Mivel fizessünk?


Horvátország hivatalos fizetőeszköze a KUNA. Boltokban, éttermekben és postán csak ezt fogadják el. A tapasztalatok alapján, ha rendelkezésre áll, akkor érdemes eurót vinni és a helyszínen váltani, hogy elkerüljük a kettős átváltást. Eurot viszonylag kevés helyen fogadnak el, így az átváltás sajnos elkerülhetetlen.

  

Mennyibe kerül nekem ez az út?


Ahhoz, hogy felejthetetlen és problémamentes utunk legyen, érdemes még otthon, előre megtervezni a pontos útvonalat. A meglepetések és büntetések elkerülése végett fontos, hogy tisztában legyünk a különböző autópályadíjakkal. Letenye – Zágráb útvonalon: 36 kuna, Zágráb – Rijeka között: 56 kuna, Zágrábból – Otočacba: 60 kuna, Zágráb – Zadar útvonalon: 105 kuna, Zágráb – Sibenik között: 134 kuna valamint Zágráb – Split vonalon: 157 kuna a fizetendő összeg.

 

 

A sebességkorlátozásokkal is jó, ha tisztában van az ember, hiszen Horvátországban is tömeg számra készülnek a gyors hajtásos fotók. Lakott területen belül 50, lakott területen kívül 90, gyorsforgalmi utakon, autópályán pedig 130 km/h a megengedett sebességhatár, míg lakókocsit vontató gépjárműveknek 80 km/h.
A benzinkutak Horvátországban is általában 7-19, vagy 20 óráig, nyári időszakban 22 óráig állnak a rendelkezésünkre. A nagyobb városokban és nemzetközi utakon persze éjjel-nappali kutak is üzemelnek.

Hogyan biztosítsuk be a már befizetett utunkat, valamint magunkat és családunkat az utazás során? Hamarosan szó lesz a biztosításokról is!

www.adriaonline.hu - A napos oldal!