Legfrissebb írásaink:
Horvátországot főként fantasztikus tengerpartja, különleges tengeri ételei és kiváló borai miatt szokták emlegetni. Pedig a térség egyre többször igyekszik felhívni a figyelmet arra, hogy sörben is kiváló.
Még ma is sok Horvátországba tartó turista elköveti azt a „hibát”, hogy otthonról visz magával sört az Adriához, mert nem szeretne lemondani kedvenc otthoni hűsítőiről. Horvátország azonban sörei minőségében és választékában is az európai élvonalhoz tartozik, ezért érdemes megkóstolni a választék egyes tagjait.
A horvát sörpiacon alapvetően három nagy márka osztozik, a piacvezető a zágrábi sörgyár, amely az Ožujskót gyártja. Honlapjuk szerint minden második sör, amit megisznak Horvátországban, a zágrábi gyár terméke, és minden másodpercben 10 üveggel fogy el belőle. Szerintük a jó sör receptje pofonegyszerű: víz, komló, és árpa biztosan kell hozzá. Nagy riválisa, a Karlovacon főzött Karlovačko, amelyet 1854 óta készítenek. Reneszánszát éli továbbá a fiatal márkának tartott Pan sör, amely szintén országszerte, tulajdonképpen minden kisebb-nagyobb boltban elérhető. Lokális márkának számít, de sok helyen kapható továbbá az eszéki sörfőzdében készülő Osječko is, amelyet a Dél-Dunántúlon is sok helyen forgalmaznak. A daruvári Staro Cesko pedig ugyan nevében cseh, valójában ízig-vérig horvát, az igazi kellemes meglepetés. Az „öreg cseh” az ínyencek egyik nagy kedvence is.
Fél liter csapolt sör 15 kuna körül kezdődik az éttermekben, a boltokban pedig 10-15 kunába kerül egy üveg. A legtöbb sörből létezik egyébként dobozos, és kisüveges változat is, utóbbi azonban csak mennyiségében kevesebb, árában alig. A legtöbb horvát márkához tartoznak barna, ízesített és alkoholmentes változatok is.