Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találja. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk. Elfogadom
Keresés

Úti cél / szálláshely neve:


Felnőtt

Gyermek

További keresési opciók

Csatlakozz hozzánk!
Hírlevél
EUB utasbiztosítás

Forró napok Isztria félszigetén

Horvátországban a nyár nem csak a magas hőmérséklet miatt forró. A méltán híres Giacomo Casanováról elnevezett fesztivált június 27. és 29. között rendezik meg Vrsar városában Isztria félszigetén.
De kit ismerhetünk meg igazából a férfilegenda hátterében?
 Giacomo Girolamo Casanova de Seingalt 1725-ben született Velencében. Élete több könyv és film is szerzőjét is megihlette. Hivatása szerint kalandor és író volt, fő műve az Életem története címmel kiadott emlékiratai voltak, amelyet azonban csak halála után adtak ki. Sokak szerint a kalandor lovag kispapként kezdte pályafutását, ám foglalkozásáról életében sem tudott senki sem biztosat mondani. Halála után többen még azt is kérdőre vonták, hogy valóban élő ember volt-e, vagy pedig kitalált emlékiratok hőse. A XVIII. századnak, ez a nem mindennapi figurája, amellett, hogy jogot tanult és hét nyelven beszélt, írt filozófiai értekezéseket és színpadi darabokat is. Folyamatosan úton volt, és szerte Európában megfordult, mivel igazán közel magához a postakocsik, állomások és fogadók világát érezte.
 Utazásai során a nőcsábász legenda számos nővel került kapcsolatba. Kalandjai során igyekezett tanulmányozni a gyengébbik nemet, anatómiailag és lelkileg egyaránt. Leírások alapján kiderült, hogy remekül megtanulta a nők nyelvét és korának ideológiájával ellentétben a nőkre különös figyelmet fordított, hogy minél jobban megismerhesse a bennük rejlő folyamatokat. Az emlékiratokból kiderült, hogy imádták a nők, és szeretői között nem kizárólag kurtizánok, de hajadon lányok, cselédek, férjes asszonyok, sőt apácák is megfordultak.
Kevesen tudják, de a velencei nőcsábász két alkalommal is járt Vrsar városában. A közös múlt és a történelmi kötődés tiszteletére rendezik meg a Casanova fesztivált, ami a szerelem és az erotika ünnepe.
 Már 1743-ban és 1744-ben is híres volt ez a kisváros a kiváló ételeiről, a remek borairól és a csinos asszonyairól.
„A jóasszony ebédre olajon készült hallal, melyet itt remekül készítenek, és ízletes refoška isztriai borral kínál bennünket…”
Máig megőrizte ez a kisváros a vendégszerető jellegét. A fesztiválon az irodalmi művek legkülönfélébb alkotásai kapnak helyet, melyekből tanulmányozhatjuk Casanova élettörténetét, és megismerkedhetünk a fő művével, mely nem kizárólag a XVIII. századi életmód, szokás, történelem és divat gazdag bemutatása, hanem a korabeli szexualitás egy igazán különleges kultúrtörténeti emléke is. Gazdag forrása a férfi- női viszonyrendszernek és az elvárt viselkedési mintáknak egy szeretői kapcsolatban. Részt vehetünk irodalmi esteken, kiállításokon és zenés programokon, melyeken együtt boncolgathatjuk a jelen lévőkkel a szerelem és csábítás örök kérdéseit.
A szerelem és az erotika fesztivál forró lendülete minden odalátogatót átjár, majd a rendezvény végén felfrissíthetjük magunkat a kristálytiszta tenger hűsítő habjaiban.

www.adriaonline.hu - A napos oldal!