Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találja. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk. Elfogadom
Keresés

Úti cél / szálláshely neve:


Felnőtt

Gyermek

További keresési opciók

Csatlakozz hozzánk!
Hírlevél
EUB utasbiztosítás

Letűnt korok emlékei után nyomoztunk!

Grado ideális fekvésének köszönhetően tökéletes kiindulópont Észak-Olaszország gyöngyszemeinek felfedezésére. A gyönyörű kis szigetről könnyűszerrel megközelíthető Velence és Trieszt, de gyorsan és egyszerűen átruccanhatunk Bibione, Lignano vagy Jesolo népszerű üdülővárosaiba is. Gradói tartózkodásunk minden napjára juthat tehát egy kellemes kirándulás, ezek közül a legkézenfekvőbb mégis az Isola di Barbana, a Gradótól mindössze 5 kilométerre fekvő nyugalmas kis sziget meglátogatása.
 


A gradói tengerpartról szabad szemmel is látható szigetecske mindössze 5 hektár területű, lakói pedig hosszú évszázadok óta ferences szerzetesek. A sziget nevét feltehetőleg egy a VI. században élt remetéről, Barbano-ról kapta, aki körül kis szerzetes közösség formálódott ebben az időszakban. Az Isola di Barbana történetének egyik érdekessége, hogy a sziget mai területe egészen az ötödik századig az észak-olaszországi szárazföld részét képezte, a Gradói-lagúna ugyanis csak valamikor az V. és VII. század között alakult ki.
 


Az Isola di Barbana legfőbb nevezetessége egy ősrégi Szűz Mária-szentély, amelynek építését 582-re datálják. A szentély jelenleg is számos zarándokút célpontja, amelyek közül a leghíresebb a Perdon de Barbana, amelyre minden év júliusában kerül sor. A szentélynek helyet adó eredeti templom heves árvizek hatására összeomlott, helyére pedig román stílusú templomot emeltek évszázadokkal később. Az eredeti templom emlékét ma két római oszlop őrzi, amelyek közel 1500 éves múltra tekintenek vissza.
 


 

Az Isola di Barbana tehát rég letűnt korok kis darabjait őrzi, emellett azonban természeti szépsége is vonzza az Észak-Olaszország kincseit felfedező turistákat. A zöldellő kis sziget igen gazdag növényvilággal rendelkezik: területét májusfák, ciprusfák, fenyők, szilfák és magnóliák sokasága borítja. A buja növényzet élénkzöld színe és a mélykék tenger csodálatos látképpel ajándékozza meg a sziget látogatóit.
 


Az Isola di Barbana-ra tervezett kirándulásunk nem igényel hosszú és bonyodalmas szervezést, ugyanis Gradóból rendszeresen induló kompjárat szállítja az utasokat a szomszédos kis szigetre. A hajóút időtartama mindössze 20 perc, és remek alkalmat nyújt számunkra, hogy felfedezzük a Gradói-lagúna szépségét, és élvezzük a háborítatlan tenger nyugalmát, mielőtt megérkezünk a gazdag történelmű, békés Isola di Barbanara.

www.adriaonline.hu - A napos oldal!