Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találja. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk. Elfogadom
Keresés

Úti cél / szálláshely neve:


Felnőtt

Gyermek

További keresési opciók

Csatlakozz hozzánk!
Hírlevél
EUB utasbiztosítás

Firenzei víg napjaink...

Régóta vágytam már Firenzébe, hiszen mindenki tudja, hogy micsoda múlttal rendelkezik az Arno folyó két partján elterülő város. A művészeti és történelmi emlékek száma szinte végtelen, s nincs még egy olyan város, amely annyi kiváló művészt adott volna a világnak, mint Firenze. Dante, Petrarca,Botticelli, Michelangelo, Leonardo da Vinci, Zeffirelli…mindannyian itt születtek és alkottak. A focirajongók kedvéért megemlíteném, hogy szintén ebben a városban látta meg a napvilágot az argentin Gabriel Omar Batistuta és az olaszok egyik régi nagy kedvence, Roberto Baggio is. És hogy a hölgyek se maradjanak ki a jóból, Guccio Gucci is öregbíti Firenze hírnevét.
 


Ezek után azt hiszem kár is hangsúlyoznom, hogy milyen sok a látnivaló, inkább csak néhányat ragadnék ki a sorból és egy-két hasznos tanáccsal szeretném ellátni azokat, akik Firenzébe készülnek.
Mielőtt célba vettük volna Toszkána székhelyét, számos úti könyvet elolvastam, igyekeztem felkészülni a kulturális, művészeti és történelmi csodákra. De túlszárnyalták a képzeletemet. Mi autóval vágtunk neki, s ami elsőként megfogott, az a város pezsgő és vidám hangulata volt. Az olasz temperamentum világszerte híres, ez Firenzében is tapasztalható.
 


Hangos beszéd, nevetés, dudálás, robogók tömkelege fogadott bennünket. Az egész olyan kaotikus és laza! Nekünk nagyon tetszett, ahogy a fiatalok száguldoztak körülöttünk és hangosan magyaráztak egymásnak. Mintha senkinek semmi problémája nem lenne az életben. Ez lehet a Dolce Vita! Az egyetlen negatívum, amit meg említenék, hogy a parkolás nem éppen ideális a külföldieknek. A belvárosban ugyanis nem parkolhat külföldi autó. Ha mégis, akkor azt azonnal elszállítják és nagyon sokat kell fizetni, ha vissza szeretnénk kapni a kocsinkat. Mélygarázsok ugyan vannak, itt lehet parkolni bármilyen járművel, de ezek is drágák.
 


Az Uffizzi Képtár bizonyára minden Firenzébe látogató turistának szerepel a listáján. Hogy csak néhány példát említsek: Raffaello, Botticelli, Michelangelo, Rubens alkotásaiban gyönyörködhetünk. Érdemes az interneten előre jegyet foglalni, akár már hónapokkal az utazás előtt. Az interneten való rendelésnek van ugyan plusz költsége, de a helyszínen egy külön kassza működik a lefoglalt jegyek kiadására, így megúszhatjuk az akár 5-6 órás sorban állást.

 


Rám legnagyobb hatással a Ponte Vecchio volt. A 14. században épült híd arról nevezetes, hogy két oldalán 36 aranyműves és ékszerbolt zsúfolódik össze. Uraim, készíthetik a pénztárcájukat! A mindig zsúfolt híd Firenze egyik jelképe, mindenképpen érdemes átkelni rajta.
 


A Piazza della Signorát is végig jártuk. A közkedvelt teret a Palazzo Vecchio épülete uralja. Innen kormányozták Firenzét a 14. századtól. Mindig nagy a nyüzsgés, igazi olasz kavalkád fogadja a látogatókat. Semmi mást nem kell tennünk, mint elengedni magunkat és élvezni a színes forgatagot, elvegyülni a tömegben. Ha pedig elteltünk a város történelmi csodáival, akkor ideje vásárlásra csábítani párunkat! A legelegánsabb bevásárló utca, a Via Tornabuoni és a Via Vigna Nuova különleges kínálatából válogathatunk, akár az olasz „signorák”.
 


Firenze forgatagához hozzátartoznak még az utcai árusok, akik órákat, napszemüvegeket, ékszereket kínálnak nekünk. Mi ugyan nem vásároltunk tőlük, de pár percet érdemes rájuk szánni, hátha megtetszik valami, és itt alkudni kötelező!
Firenzét tehát nem érdemes végig rohanni csak azért, hogy minden nevezetességet megnézhessünk! Erre úgy sem elég csupán egy látogatás! Érezni kell a város lüktetését, vidámságát! Sokkal több élménnyel gazdagodunk, ha hagyjuk, hogy magával sodorjon minket az igazi mediterrán hangulat.

www.adriaonline.hu - A napos oldal!