Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találja. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk. Elfogadom
Keresés

Úti cél / szálláshely neve:


Felnőtt

Gyermek

További keresési opciók

Csatlakozz hozzánk!
Hírlevél
EUB utasbiztosítás

A toszkán borok világa!

„A vidék tradíciói és a helyiek emlékezete nyújt szilárd alapot a rendkívüli toszkán borkultúrának” – fogalmazott Giacomo Tachis, Olaszország egyik legünnepeltebb bortermelője és szakértője. A bor három évezrede képezi szerves részét a toszkán civilizációnak, amely csodás olasz borokkal ajándékozta meg a világot.
 


Itália méltán leghíresebb vörösbora, a Chianti az azonos nevű toszkán borvidék terméke. Hagyományosan Sangiovese szőlőfajtából készül, a Chianti borok zamata azonban rendkívül változatos. Míg a Siena és a Pisa melletti dombok friss, gyümölcsös, könnyű borait szárnyasokhoz, rizottóhoz és tésztaételekhez ajánlják, addig a Siena és Firenze között fekvő festői vidéken termelt gazdag, érett bor – a Chianti Classico – inkább vöröshús- és vadéleteknek lehet kiváló kísérője.
 


A toszkán fehérborok termelése csak az utóbbi időben kezdett virágozni. A Toszkánában termelt fehérborok közül a Vernaccia di San Gimignano a legismertebb, amely őshonos szőlőből készülő, könnyű, száraz, megbízható minőségű bor. Fogyasztása tengeri ételek, nyúlhús, valamint hidegen tálalt húsok, sonka és szalámi mellé ajánlott.
 


Az ínycsiklandó olasz desszertekhez – például a toszkán mandulás kekszhez és az isteni Panforte da Siena diótortához – a borostyán színű, gazdag és édes, Vin Santo nevet viselő desszertbor dukál.
 


Ahhoz, hogy könnyebben eligazodjunk a jobbnál jobb toszkán borok között, lássunk néhány, az üvegek címkéin gyakran előforduló rövidítést. A „DOC” jelzés tradicionális eljárással készült, ellenőrzött borok üvegein jelenik meg, a „DOCG” jelzés pedig nem csak ellenőrzött, hanem garantáltan magas minőségű borokat jelöl. A „Classico” címke olyan borra utal, amely tradicionális, régi bortermelő vidékekről származik, a „Riserva” jelzés pedig azt mutatja, hogy a bor legalább két és fél évig érlelődött, mielőtt üvegbe töltötték. A Vino da Tavola asztali borokra utal, ezek azonban sokszor az előbbi címkékkel ellátott borokkal azonos minőségűek.
 


A toszkán bortermelő vidékek bőven tartogatnak felfedezni valót a bor szerelmesei számára. Egy borkirándulással egybekötött toszkán utazás lehetővé teszi a borkedvelőknek, hogy a zamatos toszkán borokat termelésük helyszínén ízlelhessék meg, miközben azokkal a helyi termelőkkel is megismerkedhetnek, akik egész életüket a bor tökéletesítésének szentelték.

www.adriaonline.hu - A napos oldal!