Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találja. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk. Elfogadom
Keresés

Úti cél / szálláshely neve:


Felnőtt

Gyermek

További keresési opciók

Csatlakozz hozzánk!
Hírlevél
EUB utasbiztosítás

Kulturális élményeink Montenegróban

Nem csak természeti szépsége és érintetlen tengerpartjai, hanem kulturális öröksége is vonzó úti céllá teszi Montenegrót. Az ország a keleti és a nyugati civilizáció határvonalán fekszik: ennek köszönhető, hogy Montenegróban rendkívül gazdag és sokszínű kultúra született, amire az ország lakói mindig is nagy figyelmet szenteltek. A különleges történelmi háttérrel és földrajzi adottságokkal rendelkező országban élő tehetséges festők, szobrászok, képfaragók és építészek munkái járultak hozzá ahhoz, hogy mára Montenegró csodálatra méltó művészeti és kulturális vagyont halmozott fel.
 


Montenegrói utazásunk során mindenképpen érdemes ellátogatnunk a világörökség részét képező Kotori-öbölbe. Az ősi falakkal körülvett tengerparti város lenyűgöző templomain és épületein leginkább a velencei építészet hatása érezhető, Kotor ugyanis évszázadokon át a Velencei Köztársaság fennhatósága alatt állt. Kulturális öröksége mellett Kotor szemet gyönyörködető látképpel is büszkélkedhet.
 


A Kotori-öbölt Európa legdélebben fekvő fjordjának is nevezik: a magas, hófödte hegyekkel körülvett tengerpart egészen elképesztő látványt nyújt, amely azt a benyomást kelti, mintha a hatalmas sziklák őriznék és óvnák mindazokat az értékes művészeti kincseket, amelyek a városban találhatók.
 


Centinje
, Montenegró egykori fővárosa szintén fontos láncszeme a világ kultúrájának, különösen a könyvnyomtatás fejlesztésében betöltött szerepének köszönhetően. A városban működő Crnojevic nyomda, és az itt nyomtatott könyvek hozzájárultak a cirill betűk terjedéséhez, így nem csak a montenegrói, hanem általában a balkán kultúra számára is fontos hozadékai voltak. Szintén a városban található Montenegró leghíresebb szerb-ortodox temploma is, a reneszánsz építészeti elemekkel díszített Cetinjei Monostor, amely az ország szellemi és lelki örökségét szimbolizálja.
 


Montenegró kiemelkedő emlékműve a Lovcen-hegy csúcsán található mauzóleum, amely Njegos herceg tiszteletére épült: 1675 méter magasan helyezkedik el, így a gyönyörű műemlék megtekintéséhez a látogató kénytelen 461 lépcsőfokot megmászni.
 


 

A látvány azonban megéri az odavezető fáradtságos utat: a kápolnát kétféle márvány borítja és kétszázezer darabból álló mozaik díszíti, a mauzóleum kilátójába érve pedig lélegzetelállító panoráma fogadja a látogatót. A Njegos-mauzóleum kitűnő példája annak, hogy Montenegró kulturális kincseinek ragyogása elválaszthatatlan attól a gyönyörű természeti tájtól, amely azokat körülveszi.

www.adriaonline.hu - A napos oldal!

KAPCSOLÓDÓ SZÁLLÁSOK: