Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találja. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk. Elfogadom
Keresés

Úti cél / szálláshely neve:


Felnőtt

Gyermek

További keresési opciók

Csatlakozz hozzánk!
Hírlevél
EUB utasbiztosítás

Isztria gyöngyszemei – a Brijuni Nemzeti Park

Horvátország messze földön híres természeti szépségeiről, érintetlen tájairól; számtalan nemzeti part található területén. Horvátországi nyaralásunk alatt érdemes egy-egy napot kirándulásra is szánni, biztosan felejthetetlen élményekkel fogunk hazatérni!
 


Ha Pulán vagy környékén töltjük pihenésünk, ruccanjunk ki a Brijuni Nemzeti Parkba, mely egy tizennégy szigetből álló szigetcsoport. A szigetek közül csak a kettő legnagyobb: Veli Brijun és Mali Brijun látogatható. Veli Brijunon a gazdag növény és állatvilág mellett számtalan kulturális és történelmi örökséget is megtekinthetünk; a sziget már a kőkorszakban lakott volt, és több ókori római és bizánci épület maradványaira is bukkanhatunk itt. Nekünk magyaroknak külön érdekesség, hogy 1815-től az Osztrák-Magyar Monarchia része volt egészen annak felbomlásáig.

 


 

A sziget északi részén egy kisebb szafari park található, aminek különlegessége, hogy csak szelíd, növényevő állatok élnek itt. Története is igazán érdekes: a szocializmus idején Veli Brijun volt az egykori jugoszláv elnök, Tito otthona. Uralmának idején rengeteg államfő vendégeskedett a szigeten, akiktől Tito minden alkalommal azt kérte, hogy hozzanak neki valamilyen, az országukra jellemző állatot. Így népesedett be a szafari park antilopokkal, zebrákkal, elefántokkal; ma ezeknek az ajándékba kapott állatoknak a leszármazottait láthatjuk. Másik érdekessége Veli Brijunnak, hogy közel 200, a Kréta korból származó dinoszaurusz lábnyom található itt.

 


A brijuni szigetvilág különlegessége az itt élő őshonos és telepített állatok, valamint a növények sokszínűsége. A szigetekre a mediterrán növényzet a jellemző, többek közt bambuszligetekben, cédrusokban és fenyőfélékben gyönyörködhetünk, és láthatunk olyan védett növényfajokat is, mint a tengeri mák vagy a vad uborka. Brijunin található a mediterrán térség egyik legidősebb, 1600 éves olajfája. Az állatvilágot elsősorban az itt fészkelő számtalan madárfaj, mint például a fekete gólya, a kormorán, a bölömbika és a nemes kócsag jellemzi, de összefuthatunk szabadon kószáló muflonokkal és őzekkel is.

 


A tenger alatti világ is igen változatos és gazdag a szigeteknél; a búvárkodás szerelmesei biztosan megtalálják itt számításaikat. Ha igazán szerencsések vagyunk, akkor tengeri teknősökkel és delfinekkel is találkozhatunk. Igazi legendává vált az évek során a Veli Brijunon élő Koki, a ritka fajtájú beszélő kakadu, aki Tito kedvenc madara volt. Koki most 52 éves, szerencsére jó egészségnek örvend, így akár a fajtájára jellemző száz évet is megélheti, addig is sok kellemes és mókás pillanatot szerezve a szigetre látogatóknak.
 


A brijuni szigetcsoport Pulától körülbelül 7 kilométerre helyezkedik el, a Pula mellett található tengerparti Fažana falu kikötőjéből indulnak a szervezett hajókirándulások.

www.adriaonline.hu - A napos oldal!

KAPCSOLÓDÓ SZÁLLÁSOK: