Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találja. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk. Elfogadom
Keresés

Úti cél / szálláshely neve:


Felnőtt

Gyermek

További keresési opciók

Csatlakozz hozzánk!
Hírlevél
EUB utasbiztosítás

Leonardót is megihlette a varázslatos kikötő!

A Ravenna és Rimini közt fekvő Cesenatico hatalmas történelmi és kulturális örökséggel büszkélkedhet, ennek köszönhetően pedig kiemelkedik az adriai üdülőhelyek sokaságából. Hét kilométer hosszú homokos strandja és bájos óvárosa hosszú ideje vonzza turisták millióit Cesenaticoba, azt mégis kevesen tudják, hogy a kisváros képe Leonardo da Vinci kézjegyét is magán hordozza. A kis itáliai falu régi kikötője, a Porto Canale megépüléséhez ugyanis a reneszánsz legnagyobb mesterének tervei is hozzájárultak.
 


A több mint ötszáz éves kikötő Cesenatico egyik legnevesebb látványossága. A kékellő tenger, az élénk színű vitorlák, és a közelben fekvő óváros pasztellszínű házikói képeslapra illő látképpel ajándékozzák meg a kikötő látogatóit. Akár a nappali fényben, akár az esti órák romantikus kivilágításában sétálunk erre, mesés világba csöppenünk. Annak ellenére, hogy az óváros ezen pontján állandóan pezseg az élet, a kikötő mégis végtelen nyugalmat áraszt.
 


Leonardo da Vinci 1502 nyarán érkezett Emilia-Romagna régióba Cesare Borgia, azaz Valentinois hercege megbízásából. Leonardo feladata új erődök tervezése volt, ám a mester érdeklődésének középpontjába Cesenatico ma is létező és működő kikötője került. Hamarosan Leonardo el is készítette a kikötő pontos és részletes tervrajzát, valamint a kis halászfalu ábrázolását madártávlatból. A kikötőt Leonardo elképzelése alapján 15 kilométer hosszúra tervezték, ebből azonban csupán egy kilométer valósult meg. A reneszánsz mester tervei tehát csak kis részben teljesültek, Cesenatico történetének és mai identitásának mégis kulcsfontosságú részét képezi Leonardo látogatása, valamint a kikötőt és a halászfalut ábrázoló vázlatai.
 


A kikötő egyik legjelentősebb látványossága egyébként a Museo della Marineria (Tengerészeti Múzeum) úszó kiállítása: a Porto Canale egy elkülönített részén többszáz éves halászhajókat tekinthetnek meg a látogatók. A különleges vízi kiállításnak és a kikötő utánozhatatlan mediterrán hangulatának köszönhetően a Porto Canale és környéke számtalan turistának válik kedvenc helyszínévé a festői Cesenaticoban.
 


A Porto Canale mellett azonban mindenképpen érdemes időt szakítanunk a Piazza Pisacane, a Piazza delle Conserve, valamint a XX. század eleje óta működő halpiac meglátogatására. Cesenatico tehát bővelkedik a látnivalókban, a halászfalu vonzereje mégis hamisítatlan itáliai hangulatában rejlik leginkább.

www.adriaonline.hu - A napos oldal!

KAPCSOLÓDÓ SZÁLLÁSOK: