Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találja. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk. Elfogadom
Keresés

Úti cél / szálláshely neve:


Felnőtt

Gyermek

További keresési opciók

Csatlakozz hozzánk!
Hírlevél
EUB utasbiztosítás

A só városa – Cervia

Az Adria partján fekvő Cervia barátságos olasz városka, kedvelt célpontja az Olaszországba utazóknak. Kellemes, homokos strandja mellett gazdag kulturális és történelmi örökséggel is rendelkezik.
 

Cervia tengerpartja
 

Cervia elsősorban só lepárlójáról híres, mely évezredek óta látja el az országot, sőt, még a Vatikán is innen szerzi be a finom tengeri sót, amit ezért a pápa sójának is szoktak nevezni. A városkában igazi érdekességként még egy sómúzeumot is megtekinthetünk, feltétlenül látogassunk el ide, ha Cervián vagy környékén nyaralunk! A Torre sóraktárban található múzeumban megismerhetjük Cervia évezredes történetének egy darabkáját, hiszen a város élete az ókor óta összefonódik a sóval. A múzeumot a sómunkások kulturális szervezete (Civiltà Salinara) alapította 2004-ben, hogy megőrizze a só kinyerésével és finomításával kapcsolatos eszközöket, képeket, videókat és egyéb dokumentumokat és ezeket a nagyközönség elé tárja.
 

Nyers cerviai só
 

A múzeum hét nagy teremben fogadja látogatóit, amelyeken végigsétálva bepillantást nyerhetünk a sógyártás múltjába (melyet 1959-től végeznek ipari formában, előtte serpenyő szerű eszközökben finomították a sót), jelenlegi folyamataiba és a munkások életébe, akiket régi, hagyományos öltözetükben is megcsodálhatunk a fényképeken. A múzeum igazi különlegessége egy életnagyságú, valódi burchiella, amely egy tipikus, vasból készült sószállító csónak. A város fontos eseményeként és ünnepeként minden szeptemberben vízre száll a hajó, és végigevez a régi szállító útvonalon, miközben a parton a lelkes tömeg követi útját.
 

Sószállító csónak
 

Biztosan mindannyian ismerjük a régi népmesét, melyben a király kérdezi három leányát, hogy melyik szereti őt legjobban, mire a legkisebb azt válaszolja, hogy édesapám úgy szeretlek mint a sót. A király erre éktelen haragra gerjed és elüldözi a leányt. A mese úgy ér véget, hogy miután az öreg király kénytelen egy pompás vacsorát só nélkül elfogyasztani, beismeri, hogy a leánynak igaza volt és legszebb országát neki adja. Talán mi sem értékeljük igazán a sót, hiszen nem szenvedünk hiányt benne, de ha jobban belegondolunk életünk szinte elképzelhetetlen nélküle. A múzeumot megtekintve fontos és érdekes dolgokat tudhatunk meg mindennapjaink legfontosabb fűszeréről.
 

Szuvenír Cerviából

www.adriaonline.hu - A napos oldal!

KAPCSOLÓDÓ SZÁLLÁSOK: