Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találja. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk. Elfogadom
Keresés

Úti cél / szálláshely neve:


Felnőtt

Gyermek

További keresési opciók

Csatlakozz hozzánk!
Hírlevél
EUB utasbiztosítás

Ezt ne hagyd ki, ha Sibenikben jársz...

Akik ismerik Sibeniket, azok tudják, hogy Észak-Dalmácia egyik legnépszerűbb üdülőhelyének ezer arca van, és minden alkalommal újabb felfedeznivalókkal kecsegtet. Ez már az első látogatáskor kiderül az ideautazó számára: az útikönyvekben említett valamennyi látnivalót szinte lehetetlen egyetlen nyaralás alatt végiglátogatnunk! Bármilyen szűkösnek is bizonyuljon a Sibenikben töltött idő, a város egyik legjelentősebb nevezetességét, a középkori mediterrán kolostorkertet semmiképp nem érdemes kihagynunk a városnézés programjából!

 


Több mint egy évszázados elhanyagoltság után a Szent Lőrinc (Sv Lovre) monostor 2007-ben teljes renováláson esett át: a restaurált templomba és annak csodálatos, szintén újjászületett kertjébe a felújítás után csak úgy özönlöttek a turisták, és egy szempillantás alatt Sibenik egyik legfontosabb nevezetességévé vált. A kert népszerűsége az itt nyaralók körében azóta sem hanyatlott, ugyanis egy nem csak Horvátországban, hanem Európában is egyedülálló szépségű kertről van szó – egy valódi művészeti alkotásról.

 


A díjnyertes horvát tájépítész, Dragutin Kiš által tervezett kert elrendezése követi a középkori kolostorkertek kialakításánál érvényben lévő szabályokat. A kertet átszelő keresztutak találkozásánál bájos szökőkutat találunk, a mindenütt jelen lévő rózsák és borbolyák illata pedig szinte megrészegíti az itt sétálgató látogatókat. A monostorban élő barátok által termesztett gyógy- és fűszernövények is gazdagítják a gyönyörű kert színvilágát: például a kakukkfű számára elkülönített kis veteményeskert piros, lila, világos- és sötétzöld színekben pompázik. A kertben termesztett egyik legnevezetesebb növény a kapribogyó, amelyhez egy legenda is kapcsolódik: eszerint a híres középkori építész Juraj Dalmanitac ültetett először kapribogyót a monostorkert területén, mégpedig a templom falának réseibe.

 


A gyönyörű monostorkertben akár egy egész délutánt is érdemes eltölteni: a kert felfedezése mellett a monostor részét képező Szent Lőrinc és Gospina Spilja templomokat is meglátogathatjuk. A monostor területén kávézó és étterem, valamint szuvenír bolt is várja a turistákat, akik a nyári hónapokban reggel 8 és éjjel 11 óra között látogathatják az igazi kulturális értéket képviselő középkori kertet.

www.adriaonline.hu - A napos oldal!

KAPCSOLÓDÓ SZÁLLÁSOK: