Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találja. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk. Elfogadom
Keresés

Úti cél / szálláshely neve:


Felnőtt

Gyermek

További keresési opciók

Csatlakozz hozzánk!
Hírlevél
EUB utasbiztosítás

Egy világítótorony misztikus meséi…

Az Adriai-tenger egyik legragyogóbb gyöngyszeme Savudrija, amely a nyári turistaáradatok közepette is képes megőrizni egyedi, érintetlen báját. A tradicionális halászfaluban pillanatok alatt otthon érezzük magunkat; szűk, kanyargós utcáiban könnyűszerrel eligazodunk már az első itt töltött napunkon. Savudrija tengerpartját ráadásul folyamatosan kellemes, lágy szellő fújja, ami tökéletes hőmérsékletet biztosít akár a városnézéshez, akár a tengerparti napfürdőzéshez.

 


A kis horvát halászfalu jelképének számít a tengerparton fekvő, a messzeségből is könnyen észrevehető világítótorony. Az impozáns és méltóságteljes építmény 1818 óta ékesíti Savudrija partjait, és hívja fel a figyelmet annak hívogató szárazföldjére. A világítótornyot egy csodálatos, végtelen nyugalmat árasztó mediterrán kert veszi körül: a gyönyörű, zöldellő környezet és a szürkésfehér torony kontrasztja képeslapra illő látványban részesíti Savudrija látogatóit.

 


A misztikus bájjal körülvett épület Horvátország legészakibb világítótornya, valamint a világ első olyan jelzőfényt adó épülete, amelynek világítását gázzal oldották meg. A torony építésze Pietro Nobile, finanszírozója pedig I. Ferenc József volt: ennek emlékét egyébként az alapzaton található felirat is őrzi. Az építmény alapanyagait a közeli tengerpartok kövei szolgáltatták. Szintén érdekes részlet az építkezéssel kapcsolatban, hogy a világítótorony tetejét egyenként 70 kg súlyú cserepek borították, amelyek a legerősebb szélben is stabilan tartják magukat.

 


Savudrija világítótornyának építési munkálatait hatalmas érdeklődés övezte a XIX. század elején: Trieszt lakói számára ugyanis a világítótorony jelenléte megkönnyítette és biztonságosabbá tette a kikötőbe való behajózást. A világítótorony első fényjelzése is óriási eseménynek számított ekkoriban: a jelzésnek ugyanis maga Ferenc József is tanúja volt, mégpedig Adriai-tengeri hajózása közben.

 

 

Az isztriai hajóközlekedés fejlődésében egykor mérföldkőnek számító világítótorony ma már elsősorban Savudrija szimbólumaként és titokzatos, monumentális épületként kerül be az útikönyvekbe. Savudrijai nyaralásunk során mindenképp érdemes ellátogatnunk a misztikus épülethez, és azt körülvevő, ezer színben pompázó mediterrán kerthez. Az élmény nem csak a hajózás szerelmesei számára lesz majd maradandó!

www.adriaonline.hu - A napos oldal!